Erősen kritizálják a lakosok a közvilágításon való spórolást a szomszédos megyében is

Megosztás

Ahol ugyanis ezen spórolnak, ott teljes sötétségbe borulnak az utcák. Ez sem balesetvédelmi, sem biztonsági szempontból nem elfogadható és a helyiek is háborognak. Kinek mit intézett a kormánya.

Az idei év elejével az ország több önkormányzatnál is úgy döntöttek, hogy a takarékoskodás érdekében lemondanak az utcai közvilágításról. Csongrád-Csanád (vár)megye sem kivétel ez alól, spórol több Szeged-környéki település is, például Sándorfalva, Bordány, vagy Pusztaszer. A részleteket a Telex osztotta meg.

Sok kritika érte a járdákat és az úttestet, amik a lakosok szerint nincsenek jó állapotban, és most a sötétben a kátyúkat, szétcsúszott járdalapokat is nehezebb észrevenni. Ugyanígy beszéltek a növényzetről is, amit most a lámpák kikapcsolása miatt nehezebb lett kerülgetni.

„Útközben hazafelé nekimész egy fának, vagy kettőnek”

– jegyezte meg a pusztaszeri csapos, majd többek között arra is kitért, hogy a faluban rengeteg kerítés nincs elég sűrűn rácsozva vagy deszkázva, így az ott lakó házőrzők feje pont kifér az utcára, ami ugyancsak fokozottan problémás, ha a sötétben sétálgat az ember. Hogy volt-e bármi értelme a rendeletnek Pusztaszerre nézve? A vendég és a csapos is nemlegesen ingatta fejét, szerintük más módot kellett volna találni a falunak a spórolásra.

A polgármesteri hivatal épülete előtti karácsonyfához mentek, 22 óra 9 perckor még semmi, majd szűk egy perc múlva

az egész falu hirtelen teljes sötétségbe borult.

A közvilágítást lekapcsolták, az utcákon pedig nem világított már semmi, néhány karácsonyról megmaradt kerti fényfüzéren és a Talléros fénylő tábláin kívül.

„Január elsején lejárt az eddig áramszolgáltatási szerződésünk, és mivel az újabb árajánlatkérésünkre a mai napig nem kaptunk választ a szolgáltatóktól, nem is tudunk érdemben tervezni az idei évre” – ezt Pusztaszer polgármestere Máté Gábor válaszolta a Szegeder megkeresésére.

A falu egyébként is próbál lehetőségeihez képest spórolni a polgármester szerint, a közintézmények már korábban korszerűsítve lettek modern gázkazánokkal, napelemekkel, és egyébként – szintén a válságra való tekintettel – karácsonyi fényár sem volt idén a településen.

Sokat tudnak így spórolni

„Elektromosáram-költségeinknek 90%-át a közvilágítás teszi ki. Kézenfekvő, hogy itt lehet további jelentős megtakarításokat elérni.

Valódi szándékunk az »okos közvilágítás« kiépítése lenne, de azt nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani, ráadásul egyáltalán nem rendelkezünk ilyen nagyságrendű – mintegy 30–40 millió forint – önerővel, tehát csak pályázati támogatás esetén van esélyünk ennek megvalósítására”

– írta.

További részleteket a Telex.hu cikkében olvashatnak.

Kapcsolódó cikkek